Piața de Energie Electrică

FINALIZARE CONSULTARE PUBLICA PIAȚA DE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU CLIENŢII FINALI MARI

Urmare a desfasurarii, in intervalul 06.04 – 29.04.2022, a consultarii publice cu tema PROCEDURA de functionare si tranzactionare pentru piata de energie electrica pentru CLIENTII FINALI MARI, procedura elaborata in contextul aparitiei Ordinului ANRE nr. 65/30.03.2022 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de catre clientii finali mari, BRM publica versiunea finala a documentelor care permit participarea la această piață.

Procedura de functionare a pieței de energie electrică pentru clienţii finali mari organizată de BRM

Contract de membru afiliat la BRM – PMC

Model formular SGB pentru PMC

CONSULTARE PUBLICA PIAȚA DE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU CLIENŢII FINALI MARI

Având în vedere faptul că BRM a obținut din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) licența nr. 2314/30.03.2022 pentru activitatea operatorului pieței de energie electrică, precum și intrarea în vigoare a Regulamentului privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 65/30.03.2022, BRM publică PROCEDURA de funcționare și tranzacționare pentru PIAȚA DE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU CLIENŢII FINALI MARI, precum și contractul de membru afiliat care va permite participarea la această piață, în vederea parcurgerii proceselor de consultare publică prevăzute de art. 6 alin. 1 lit. a) și h), art. 8 și, respectiv, art. 10 și art. 19 din Regulamentul privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari.

Procedura-PMC-energie-electrica

Contract-de-Membru-Afiliat-BRM-2022-PMC

CONSULTARE PUBLICA PIAȚA CONTRACTELOR FORWARD DE ENERGIE ELECTRICĂ

Având în vedere faptul că BRM a obținut din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) licența nr. 2314/30.03.2022 pentru activitatea operatorului pieței de energie electrică, BRM lansează în consultare publică proprie REGULAMENTUL elaborat pentru PIAȚA CONTRACTELOR FORWARD DE ENERGIE ELECTRICĂ.

Regulament piata forward energie electrica

Piața de Energie Electrică

Având în vedere modificările aduse Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale („Legea 123/2012”) prin Ordonanța de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative, respectiv, art. 23 care permite negocierea pe piețe nereglementate a contractelor de furnizare pe termen lung, conform Regulamentului UE nr. 943/2009 privind piața internă de energie electrică, BRM lanseaza o platforma de intermediere a  contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună.

Cadrul Legislativ
Proceduri BRM în vigoare
Proceduri BRM anterioare
Participanții pe Piața de Energie Electrica

Etapele de tranzacţionare în cazul ordonatorului VÂNZĂTOR

In cazul tranzactionarii pe piata de Energie Electrica, atata timp cat acesta a parcurs etapele de inscriere la piata, un vanzator poate lansa ordine de vanzare in timpul programului de tranzactionare, fara interventia unui operator al Bursei Romane de Marfuri in limita valorii garantiei depuse.

Etapele de tranzacţionare în cazul ordonatorului CUMPĂRĂTOR

In cazul tranzactionarii pe piata de Energie Electrica, atata timp cat acesta a parcurs etapele de inscriere la piata, un cumparator poate lansa ordine de cumparare in timpul programului de tranzactionare, fara interventia unui operator al Bursei Romane de Marfuri in limita valorii garantiei depuse.

Principalele avantaje rezultate din accesarea Pieței de Energie Electrică:

  • Negocierea și tranzacționarea contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună;
  • Înscrierea pe piata de energie electrica simplu si rapid (se recomanda semnatura electronica a contractului de Membru Afiliat);
  • Tranzactionarea pe baza de whitelist sau contract preagreat de participantul initiator;
  • Adaugarea partenerilor in whitelist se face direct din platforma de tranzactionare;
  • Garantie de buna executie in cuantum de 2%.