Misiune si Valori

BRM East Energy

BRM EAST ENERGY a fost înființată în anul 2021, ca societate înregistrată în Republica Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri – cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România.

În data de 14.03.2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova aproba funcționarea BRM East Energy ca operator al platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova, ca urmare a cererii depuse de Moldovatransgas SRL.

Una dintre prioritățile noastre este menținerea unui dialog permanent cu participanții la piață cât și stabilirea unor standarde înalte de calitate prin identificarea și oferirea celor mai avansate produse de tranzacționare membrilor de pe piețele de gaze naturale.

BRM EAST ENERGY este un pion important în implementarea soluțiilor inovatoare în domeniul gazelor naturale, fiind singura bursă de pe teritoriul Republicii Moldova care operează în temeiul legii.

Un alt deziderat al nostru este valorificarea accesului Republicii Moldova la piața europeană prin identificarea celor mai eficiente alternative pentru livrările de gaze naturale, inclusiv creșterea securității energetice a țării.

Suntem și vom fi alături de consumatori și de companiile care operează în piață, ori de câte ori vor dori să contribuie la diversificarea pieței.

Bursa Română de Mărfuri

Bursa Română de Mărfuri (BRM) reprezintă o societate cu capital privat, înființată în anul 1992, care operează de aproape 30 de ani piețele centralizate de tranzacționare a mărfurilor în România, în condiții de transparență, nediscriminare și concurență reală, gestionând un volum mediu anual de peste 5.000 de tranzacții cu gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcții etc.

Portofoliul de clienți înregistrați și activi pe piața de gaze naturale la finalul anului 2021 era de peste 80 de participanți activi.

Începând cu 2014, Bursa Română de Mărfuri (BRM) operează cu succes cea mai importantă piață de tranzacționare a gazelor naturale din România, acționând ca operator integrat pentru toate piețele – spot, forward, futures, echilibrare, instrumente financiare – înregistrând cele mai mari volume de gaze naturale tranzacționate în condiții de competiție și transparență din regiunea Europei de Est. Astfel, volumul de gaze naturale tranzacționat în 2021 a fost de cca. 48 TWh, acoperind peste 60% din consumul național de gaze naturale al României.

De asemenea, Bursa Română de Mărfuri (BRM) se încadrează în toate reglementările specific europene: are calitatea de bursă de tip MIFID (The Markets in Financial Instruments Directive) pe piața de capital, deține licență ACER ca operator de piață și este raportor REMIT (The Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) pentru clienții proprii.

În acest sens, BRM deține licență de SSIF care îi oferă calitatea de intermediar și administrator de piețe organizate și licență de operare a unui sistem organizat de tranzacționare – OTF, ceea ce îi dă posibilitatea lansării propriei piețe de produse derivate cu decontare valorică.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) este un operator de piață cu experiență relevantă în sectorul gazelor naturale care contribuie nemijlocit, alături de alți actori naționali, la tranziția de succes către o piață concurențială solidă, transparentă și nediscriminatorie, fiind concentrată pe oferirea celor mai bune servicii către consumatorul final.

Misiune

BRM EAST ENERGY are drept misiune facilitarea interacțiunii dintre cerere și ofertă tuturor agenților economici activi pe piața din Republica Moldova, în vederea punerii la dispoziția participanților la aceste piețe unor soluții eficiente, transparente și de ultimă generație. 

Valori

Pornind de la această misiune, avem convingerea că vom deveni un partener de încredere pentru dumneavoastră și împreună vom promova în mod constant valori comune, care constau în transparență, integritate, garantare, eficiență și competitivitate.