Conducerea Bursei Române de Mărfuri a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica a Republicii Moldova.

Conducerea Bursei Române de Mărfuri a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica a Republicii Moldova.

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) a avut o întrevedere cu reprezentanții Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul căreia au fost abordate evoluțiile recente din sectorul gazelor naturale din Republica Moldova și perspectivele de dezvoltare a unei piețe libere și concurențiale la care să ia parte mai mulți participanți ai pieței.

Existența unui cadrul normativ funcțional și libera tranzacționare a gazelor naturale și energiei electrice pe bursă va contribui la creșterea transparenței și concurenței conform cerințelor acquis-ului comunitar European.

Reprezentanții ANRE au relatat despre progresele la implementarea cadrului normativ aferent mecanismului de echilibrare și dezvoltării pieței angro de gaze naturale, în special aprobarea măsurilor provizorii de echilibrare, aprobarea Regulamentului privind Registrul participanților la piața angro de gaze naturale, elaborarea noii metodologii cu privire la calcularea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, inclusiv tarifele armonizate de intrare-ieșire.

Președintele BRM, Gabriel Purice s-a arătat convins că piața din Republica Moldova este o piață emergentă cu potențial clar de dezvoltare. Iar instituția pe care o reprezintă poate oferi tot suportul necesar pentru formarea unei piețe lichide.

Directorul general ANRE, Veaceslav Untila a salutat prezența Bursei pe piața moldovenească, dând asigurări că ANRE va încuraja crearea și dezvoltarea unei piețe libere și transparente care va aduce doar beneficii consumatorilor finali.