BRM EAST ENERGY anunță realizarea cu succes a primelor tranzacții pe piața liberă a gazelor naturale de pe teritoriul Republicii Moldova.

BRM EAST ENERGY anunță realizarea cu succes a primelor tranzacții pe piața liberă a gazelor naturale de pe teritoriul Republicii Moldova.

BRM EAST ENERGY, compania moldovenească deținută de Bursa Română de Mărfuri, anunță realizarea cu succes a primelor tranzacții pe piața liberă a gazelor naturale de pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt reprezintă o noutate absolută pe piața moldovenească, fiind o practică obișnuită pe piețele de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Tranzacțiile au fost realizate în decursul lunii Iunie 2023, pe Piața produselor standardizate pe termen mediu și lung – GasForward, pe ringul Simplu Competitiv- licitație publică. Operațiunile s-au efectuat în conformitate cu procedura de tranzacționare aprobată de ANRE.

Primele companii moldovenești care au realizat cu succes operațiuni de vânzare-cumpărare pe platforma gestionată de BRM EAST ENERGY, au fost Transautogaz și Natural Gaz DC, iar cele mai mari cantități au fost tranzacționate de National Power Corp.

Toate cantitățile de gaze naturale tranzacționate au avut ca proveniență exclusivă, piața europeană.

Din tranzacțiile efectuate, a rezultat un preț mediu de 1.185 MDL / MWh, echivalentul a 12,49 MDL / m3 de gaze naturale, fără TVA.

BRM EAST ENERGY, își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești.

Prin utilizarea serviciilor de tranzacționare oferite de BRM EAST ENERGY, se va obține stabilitatea prețurilor și conectarea pieței moldovenești cu piața europeană, care deține o capacitate semnificativ crescută de absorbție a șocurilor locale generate de dezechilibrele între cerere și ofertă, reducând impactul acestora asupra consumatorului final.

Totodată, încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din Moldova, așa cum este oferită de platforma BRM EAST ENERGY , va duce la obținerea unei transparențe crescute, a unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la crearea unui mediu stabil și durabil în ceea ce privește diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a R. Moldova.

În acest sens, BRM EAST ENERGY va sprijini toate companiile din R. Moldova care sunt interesate atât de achiziționarea gazelor pentru consumul propriu, precum și de vânzarea/ furnizarea gazelor, să se afilieze și să participe la piața de gaze naturale națională în condiții de maximă transparență, eficiență și competitivitate.

Mai multe detalii puteți regăsi pe site-ul companiei www.brmeastenergy.md.