Achizițiile de gaze naturale în regim de test, realizate de Energocom utilizând Bursa Română de Mărfuri și DEPA.

Achizițiile de gaze naturale în regim de test, realizate de Energocom utilizând Bursa Română de Mărfuri și DEPA.

În data de 13.04.2023, comunicatul de presa publicat de SA “ENERGOCOM” pe site-ul www.energocom.md,  intitulat “Import de gaze și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria menționează prețurile de achiziție a gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) și operatorul de gaze DEPA, prezentând un preț de achiziție al gazelor naturale prin intermediul BRM de 48,82 EUR pentru 24 MWh pe oră (echivalentul a 1 MWh/zi) și 45 EUR/1MWh pe zi, prin intermediul DEPA.

Considerăm că datele publicate privind prețurile de achiziții induc în eroare publicul și populația Republicii Moldova cu privire la prețul final al gazelor naturale și oportunitățile reale oferite, pe viitor, pentru operațiunile de cumpărare/vânzare prin intermediul BRM.

În acest context, menționăm următoarele:

  • Un prim factor pe care îl considerăm important este costul transportării gazelor naturale, care influențează nemijlocit, costul final. Așadar, menționăm că prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia, având în vedere infrastructura energetică ce prevede livrarea gazelor naturale prin aceeași condunctă – Iași-Ungheni-Chișinău, iar pentru transportarea gazelor dintr-o țară vecină exclude costurile ce țin de tranzitul gazelor, făcând ca prețul final să fie unul mai mic pentru consumatori.
  • Așa cum achiziția de gaze naturale a fost efectuată pe piața SPOT, prețurile se actualizează în baza evoluțiilor zilnice și a indicilor de referință ai platformei de tranzacționare stabiliți de hub-ul Dutch TTF pentru Europa, ceea ce nu oferă o bază corectă de comparație din perspectiva evoluțiilor continue pe piața regională a gazelor naturale.
  • Energocom a anuntat achiziția de gaze naturale prin BRM în data de 31 martie 2023, si de la DEPA la 13 aprilie 2023.

Astfel, se observă o diferență de aproximativ 2 săptămâni între perioadele de achiziție. Conform Natural Gas EU Dutch TTF, la sfârșitul lunii martie 2023, prețurile au înregistrat o ușoară creștere, iar în primele zile ale lunii aprilie, preturile au început să descrească, ceea ce a determinat ca prețul de achiziție de la DEPA să fie mai mic. Din acest motiv, comparația realizată de Energocom nu reflectă realitatea costurilor reale efective și vreunui avantaj pentru consumatorii finali.

Foto: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

 

În acest sens, conform celor menționate deasupra, considerăm inoportună comparația celor 2 nivele de pret și confuzia creată în jurul acestora, deoarece consumatorii finali vor beneficia de un preț final mai mic în cazul achizițiilor de gaze naturale de la BRM, ceea ce poate fi considerat un avantaj major în contextul securității energetice a Republicii Moldova și implicit, pentru plata unui preț mai mic pentru consumatorii finali.